Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ziua internationala a conservarii speciilor

Ziua internationala a conservarii speciilor

  • de

Pe pagina de facebook „Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală USAMV Cluj Napoca” a fost postata o informatie interesanta. Redam mai jos comunicatul.

Știați că data de 3 martie a fost desemnată ”Ziua internațională a conservării speciilor / The International Day of Conservation of Species”?
🍀Data de 3 martie a fost aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) ca dată desemnată, deoarece este ziua de naștere a Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES), semnată la 3 martie 1973!

🧪Conservarea se face ”in situ” (la locul de origine a speciei, în mediul ei natural) și ex situ (în laborator, prin tehnici specifice Micropropagării (cultura ”in vitro” de țesuturi vegetale). Pentru conservare, tehnica presupune obținerea de semințe artificiale sau sintetice (denumirea aceasta desemnează faptul că sunt obținute în laborator, nu în natură).
🧬Semințele artificiale (embrioni somatici) și semințele sintetice (meristeme) sunt material de înmulțire a plantelor (clone), încapsulat și depozitat.
🧪 Există mai multe tehnici de conservare (pe termen scurt- deshidratare, mediu- acoperire cu ulei mineral și termen lung= nedefinit). Pentru conservarea speciilor rare sau amenințate se practică păstrarea pe termen lung (min 100 de ani), prin înghețare (criostocare).
Sursă text și imagini: ICHAT – Centrul pentru Biodiversitate și Conservare – Prof. dr. Corina Catana și ing. dr. Oros Paula”

biodiversitate #conservare #micropropagare #știință #tehnologie

Pe 21 martie 2023 organizam o conferinta la USAMV Cluj cu ocazia Zilei Mondiale a Apei si a Zilei Internationale a Padurilor. Urmariti pagina de facebook Terra Gloria pentru detalii. Inscrieri speakeri, whatsapp 0754.644.917

Pe canalul nostru de YouTube gasesti filmarile de la ultima conferinta Terra Gloria clic aici „Zonele umede și rezervațiile naturale pentru un viitor durabil – conferință Oradea, 2 februarie 2023”

TERRA GLORIA – O organizatie non-profit care adună la un loc oameni și firme care vor să aibă o voce în problemele legate de mediu și agricultură poate fi un vehicul puternic pentru a promova schimbările pozitive în aceste domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *