“Săptămâna verde” la grădinița Lumea Copiilor din Cluj-Napoca!
Astăzi, pe data de 30 Martie am participat la diferite activități educaționale la grădinița Lumea Copiilor din Cluj-Napoca în cadrul programului guvernamental “Săptămâna verde”.
Partea introductivă!
Am prezentat copiilor importanța plantelor de legume în viața noastră de zi cu zi, cum germinează semințele, care sunt factorii care ajută la dezvoltarea plantelor, de ce trebuie să iubim natura și de ce trebuie să protejăm mediul înconjurător –prin poze multe și imagini video.
Partea practică!
Am pregătit în pahare de hârtie turbă (pământ de semănat), am semănat semințe de legume, am acoperit semințele cu substrat și la final am umectat substratul. În partea a două a lucrărilor practice, am expus răsadurile de ardei, după care am explicat care sunt părțiile radiculare și cele aeriene a plantei. La final fiecare copil a primit acasă câte o mică plantă – răsad de castravete pe care să îl planteze acasă în propria grădină.
Copii au fost foarte entuziasmați, foarte curioși despre cum se dezvoltă o plantă și totodată au fost foarte implicați în activitățiile practice.
Cu ocazia acestor proiecte copiii şi cadrele didactice, în contexte nonformale sunt mai deschişi, mai receptivi, mai relaxaţi, cu un plus de lejeritate în activităţile care le desfăşoară, iar timpul liber este folosit într-un mod eficient şi educativ.
Aceste practici contribuie la îmbunătățirea abilităților cognitive și abilităților sociale a copiilor. Pe măsură ce își vor petrece mai mult timp urmărind creșterea și dezvoltarea plantelor, de asemenea vor învață cum să fie mai răbdători și mai dedicați grădinăritului. Beneficiul pe termen lung este că aceștia vor fi mai maturi în înțelegerea de sine și mai responsabili pentru munca interpersonală.
Grădinăritul deschide toate simțurile copiilor, astfel pot atinge și simți solul, semințele de legume și florile, pot vedea culorile vibrante și dimensiunile variate ale plantelor, aud sunetul legumelor atunci când sunt recoltate de pe plantă și mirosul parfumului al florilor. Implicarea tuturor simțurilor și de la o vârstă fragedă îi ajută pe copii să înțeleagă conceptul și noțiunea despre grădinărit.
Grădinăritul este un proces educativ relaxant, original și lent. Copiii trebuie să învețe să aibă răbdare când așteaptă ca florile și legumele lor să crească. Astfel acest timp de așteptare face de fapt momentul mult mai special și mai emotional.
Mulțumim tuturor copiilor din grupa Istețel, doamnelor educatoare Mariana și Felicia și grădiniței pentru primire!