Activiștii pentru mediu au propus eliminarea călătoriilor cu avionul în cazul în care există alternative de călătorie cu trenul de mai puțin de patru ore. Franța a interzis zborurile interne pe distanțe scurte acolo unde există alternative de tren, într-un efort de a reduce emisiile de carbon.
Legea a intrat în vigoare la doi ani după ce parlamentarii au votat pentru încheierea rutelor unde aceeași călătorie putea fi realizată cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate.
Interdicția exclude practic călătoriile cu avionul între Paris și orașe precum Nantes, Lyon și Bordeaux, în timp ce zborurile de legătură nu sunt afectate.
Criticii au descris cele mai recente măsuri ca fiind „interdicții simbolice”.
Laurent Donceel, șeful interimar al grupului industrial Airlines for Europe (A4E), a declarat agenției de știri AFP că „interzicerea acestor călătorii va avea doar efecte minime” asupra emisiilor de CO2.
Acesta a adăugat că guvernele ar trebui să sprijine în schimb „soluții reale și semnificative” pentru această problemă.
Companiile aeriene din întreaga lume au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, iar site-ul Flightradar24 a raportat că numărul zborurilor anul trecut a scăzut cu aproape 42% față de 2019.
Guvernul francez a fost solicitat să introducă reguli chiar și mai stricte.
Convenția Cetățenilor din Franța privind Clima, creată de președintele Emmanuel Macron în 2019 și care includea 150 de membri ai publicului, a propus eliminarea călătoriilor cu avionul acolo unde existau călătorii cu trenul de mai puțin de patru ore.
Dar această limită a fost redusă la două ore și jumătate după obiecțiile unor regiuni, precum și ale companiei aeriene Air France-KLM.
Grupul de consumatori francez UFC-Que Choisir a solicitat anterior parlamentarilor să mențină limita de patru ore.
„În medie, avionul emite de 77 de ori mai mult CO2 pe pasager decât trenul pe aceste rute, în ciuda faptului că trenul este mai ieftin și timpul pierdut este limitat la 40 de minute”, a declarat grupul.
De asemenea, a cerut „măsuri de protecție ca SNCF (căile ferate naționale franceze) să nu profite de ocazie pentru a-și mări artificial prețurile sau a degrada calitatea serviciului feroviar”.
Te invităm să te alături cauzei Terra Gloria: redirecționează 3,5% din impozitul pe venithttps://redirectioneaza.ro/terra-gloria sau simple donatii in contul IBAN RO61BTRLRONCRT0669801601, Banca Transilvania, beneficiar Asociatia Terra Gloria
Terra Gloria își propune să devină:
O platformă online unde membrii pot împărtăși idei, discuta problemele actuale și propune soluții.
O rețea de voluntari care se implică în proiecte care au ca scop îmbunătățirea mediului și a agriculturii, cum ar fi plantarea pomilor sau curățarea râurilor.
O organizație de lobby care își asumă rolul de a influența deciziile guvernamentale prin intermediul campaniilor de conștientizare și prin participarea la procesul de luare a deciziilor.
O sursă de informații pentru publicul larg, prin intermediul conferințelor, sesiunilor de informare și a materialelor informative.
Oamenii și firmele care vor să aibă o voce în problemele legate de mediu și agricultură pot colabora într-un mod eficient și puternic pentru a aduce schimbări pozitive în aceste domenii.
Profitam de ocazie pentru a va invita la urmatoarea conferinta Terra Gloria. AgriTech – Agricultură Ecologică, Tehnologie și Irigare, Ediția I are loc la Timișoara pe 13 iunie 2023. Detalii pe facebook clic aici