Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Gătitul fără microplastice: Sfaturi pentru alegerea unui tocător mai sigur

Gătitul fără microplastice: Sfaturi pentru alegerea unui tocător mai sigur

  • de

Substanțe neașteptate s-ar putea să se strecoare în mesele tale preparate în casă, în funcție de tipul de tocător pe care îl folosești – mai exact, microplastice, conform unui studiu recent. În cercetare, publicată în jurnalul de specialitate Ecotoxicology and Public Health, oamenii de știință au testat contaminarea prin tăierea morcovilor pe două tipuri de tocătoare din plastic, unul fabricat din polipropilenă și celălalt din polietilenă. Scopul lor a fost să estimeze expunerea totală anuală la microplastice pentru o persoană care folosește astfel de tocătoare.

Au fost măsurați până la 1.114 de particule de microplastic – bucăți de plastic mai mici de cinci milimetri lungime – de fiecare dată când tocătorul era folosit pentru a tăia morcovi.

Oamenii de știință de la Universitatea din Dakota de Nord, conduși de cercetători, au descoperit, de asemenea, că tăierea morcovilor pe o placă de plastic poate genera până la 15 miligrame de microplastice la fiecare tăiere, sau aproximativ 50 de grame pe an – echivalentul greutății a zece carduri de credit din plastic.

Cantitățile variază în funcție de stilul de tăiere al bucătarului, ascuțimea cuțitului și tipul de alimente tăiate. Cercetătorii au estimat că o placă de tăiat vede în jur de 500 de tăieri pe zi, dar acest număr variază în funcție de felul de mâncare pregătit. Gătitul unei mese poate implica multe etape diferite, iar nu fiecare fragment de microplastic generat ajunge în produsul final.

Posibilele riscuri pentru sănătate

Dovezi tot mai numeroase sugerează că microplasticele pot constitui o preocupare pentru sănătatea publică. Microplasticele au fost găsite în plămâni umani, sânge și chiar în placenta fetușului.

Un grup de cercetători din Coreea de Sud a tras un semnal de alarmă recent cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate, după ce au revizuit cercetările despre microplastice. Formele de microplastice pot interfera cu sistemele digestive și respiratorii, iar aditivii chimici pe care îi eliberează pot perturba sistemele endocrine și reproductive.

Orice obiect de plastic poate deveni o sursă de microplastice odată ce începe să se degradeze. Un studiu al Pew Charitable Trust a indicat anvelopele ca fiind o sursă majoră de poluare, constatând că 78% din particulele de microplastic din ocean provin din „praful de anvelope”. https://www.pewtrusts.org/en/research-and-analysis/articles/2021/03/30/microplastics-are-a-big-and-growing-part-of-global-pollution

O sursă de particule deosebit de îngrijorătoare sunt capacele sticlelor de apă, deoarece particulele cad direct în apa potabilă din sticlă. https://www.ewg.org/news-insights/news/2023/10/whats-your-water-bottle-concerns-about-microplastics-caps

Oamenii de știință încă învață despre toate modurile în care microplasticele pot afecta sănătatea umană. Majoritatea plasticelor nu se descompun în mediu, dar se descompun în bucăți mai mici – aceste particule mici pot absorbi poluanți chimici și microorganisme care ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea umană. Studiile au arătat că animalele expuse la microplastice pot suferi întârzieri în dezvoltare, modificări de comportament, infertilitate și sisteme imunitare slăbite.

În funcție de locul în care se găsesc microplasticele, ele pot fi, de asemenea, contaminate cu aditivi chimici toxici în timpul proceselor de fabricație. Dacă un produs chimic se atașează de particulele de microplastic și intră în corp, poate se pot leșiona organismul.

Sfaturi pentru evitarea microplasticelor

Microplasticele sunt greu de evitat, din cauza modurilor în care depindem de plastic în rutina noastră zilnică și a numeroaselor surse potențiale de microplastice.

Unele guverne iau măsuri pentru a combate microplasticele. Uniunea Europeană a restricționat recent microplasticele adăugate intenționat, interzicându-le în cea mai mare parte a produselor destinate consumatorilor.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4581 Statele Unite nu reglementează microplasticele, dar au interzis bilele de microplastic din produsele destinate consumatorilor în 2015. https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetics-laws-regulations/microbead-free-waters-act-faqs#:~:text=The%20Microbead%2DFree%20Waters%20Act%20of%202015%20prohibits%20the%20manufacturing,)%20drugs%2C%20such%20as%20toothpastes.

De asemenea, poți evita microplasticele utilizând alternative la tocătoarele din plastic – nici sticlă, marmură, bambus sau lemn nu vor crea o dezordine de microplastice. Tocătoarele din lemn, care au proprietăți antimicrobiene naturale, sunt în mod obișnuit cele mai ieftine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277147/

Dacă dorești să continui să folosești tocătorul din plastic, fii atent la felul în care tai – studiul despre morcovi a arătat că stilul de tăiere al cuiva afectează cantitatea de plastic generată. Și nu uita să speli tocătorul după fiecare utilizare.

Pentru a limita expunerea la microplastice, este, de asemenea, o idee bună să eviți utilizarea ustensilelor și ustensilelor de bucătărie din plastic.

În plus față de trecerea la un tocător non-plastic, poți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *