Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Rolul testării solului

Rolul testării solului

  • de

Unii micronutrienți, cum ar fi Ca și Mg, se găsesc în concentrații mai mari în țesuturile plantelor și sunt necesari în cantități mult mai mari decât ceilalți micronutrienți.

Cu toate acestea, următoarele condiții de sol și de mediu pot contribui la reducerea disponibilității micronutrienților:

  • Solurile sărace în materie organică pot fi deficitare în B, Cu și Zn
  • Solurile nisipoase (cu textură grosieră) au mai multe șanse să fie deficitare în Cl, Cu, Zn, B și Mo decât solurile argiloase (cu textură fină)
  • Soluri de turbă sau soluri cu peste 30% materie organică tind să fie deficitară în Cu, Mn și B
  • Solurile reci și umede reduc rata și cantitatea de micronutrienți care pot fi absorbiți de cultură
  • pH-ul ridicat al solului reduce disponibilitatea tuturor micronutrienților, cu excepția Mo
  • Soluri foarte calcaroase cu conținut ridicat de var tind să fie deficitare în Zn și Fe
  • Solurile cu subsol expus din cauza eroziunii sau nivelarea terenului tind să fie deficitară în Zn
  • Nivelurile excesive de fosfor din sol pot produce Zn indisponibil culturiilor

Anumite tipuri de culturi și chiar anumite soiuri pot fi deosebit de sensibile la deficiențele de micronutrienți.

Culturile foarte receptive răspund adesea la îngrășământul cu micronutrienți dacă concentrația de micronutrienți în sol este scăzută.

Culturile moderat sensibile sunt mai puțin probabil să răspundă, iar culturile care nu răspund, de obicei, nu răspund nici măcar la cele mai scăzute niveluri de micronutrienți.

ing.dr. Zoli Felfoldi, cofondator si presedinte Terra Gloria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *