Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Cum stiu mugurii copacilor sa infloreasca la momentul potrivit

Cum stiu mugurii copacilor sa infloreasca la momentul potrivit

  • de

Mugurii copacilor știu să înflorească la momentul potrivit datorită mai multor factori, care se pot împărți în două categorii principale:

Factori interni:

  • Temperatura: Mugurii au nevoie de o perioadă de frig pentru a se dezvolta și a se pregăti pentru înflorire. Această perioadă de frig se numește vernalizare. Durata vernalizării variază în funcție de specie, dar este de obicei de câteva săptămâni sau luni.
  • Hormonii: Hormonii vegetali, cum ar fi auxinele și giberelinele, joacă un rol important în reglarea înfloririi. Auxinele stimulează creșterea mugurilor, în timp ce giberelinele stimulează deschiderea florilor.
  • Genetica: Genele copacului determină când și cum vor înflori mugurii. Există gene care controlează durata vernalizării, precum și gene care controlează forma și culoarea florilor.

Factori externi:

  • Lumina: Lumina este un factor important pentru înflorire. Majoritatea copacilor au nevoie de o anumită cantitate de lumină solară pentru a înflori.
  • Precipitațiile: Precipitațiile pot influența înflorirea prin afectarea disponibilității apei pentru copac.
  • Dăunători și boli: Dăunătorii și bolile pot afecta mugurii și pot împiedica înflorirea.

Toți acești factori lucrează împreună pentru a determina când și cum vor înflori mugurii copacilor. În general, mugurii vor înflori atunci când temperaturile sunt favorabile, când au primit suficientă lumină solară și când au suficientă apă.

Iată câteva exemple specifice:

  • Forsythia: Forsythia este un arbust care înflorește devreme primăvara. Mugurii de forsythia au nevoie de o perioadă de frig de aproximativ 6-8 săptămâni pentru a se vernaliza. Odată ce mugurii s-au vernalizat, vor înflori când temperaturile ating aproximativ 10°C.
  • Magnolie: Magnolias are nevoie de o perioadă de frig de aproximativ 12-16 săptămâni pentru a se vernaliza. Odată ce mugurii s-au vernalizat, vor înflori când temperaturile ating aproximativ 15°C.
  • Meri: Merii au nevoie de o perioadă de frig de aproximativ 8-10 săptămâni pentru a se vernaliza. Odată ce mugurii s-au vernalizat, vor înflori când temperaturile ating aproximativ 7°C.

Pentru consultanta in domeniul ingrasamintelor organice va recomandam specialistii de la FABRICA DE COMPOST https://www.fabricadecompost.ro/

Pentru sfaturi gratuite in domeniul pomilor fructiferi va recomandam blogul CRISPLANT https://crisplant.ro/blog/

Pentru rasaduri de legume va recomandam specialistii de la IMD Horticulture Systems www.folie-solar.ro/rasaduri-legume

Pasionat de horticultura? Iti recomandam https://horticultura.usamvcluj.ro/ Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală USAMV Cluj-Napoca

Încurajează activitatea Terra Gloria, o organizație non-profit de încredere care se concentrează pe problemele legate de mediu și agricultură. Prin donații și sponsorizări, puteți contribui la finanțarea proiectelor de impădurire și conservare a mediului. Donațiile pot fi efectuate către contul IBAN RO: RO61BTRLRONCRT0669801601 sau IBAN EURO: RO11BTRLEURCRT0669801601, deschis la Banca Transilvania. Impreuna putem contribui la construirea unui viitor durabil.