Scanarea orizontului în sănătatea plantelor: EFSA și ANSES au organizat primul workshop internațional
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară, Mediului și Sănătății în Muncă (ANSES) au organizat primul dintr-o serie de patru workshopuri internaționale privind scanarea orizontului în domeniul sănătății plantelor. Desfășurat la sediul ANSES din Paris în perioada 9-10 aprilie 2024, evenimentul a marcat un pas înainte pentru sănătatea plantelor prin reunirea expertizei globale, promovarea colaborării și modelarea viitorului scanării orizontului pentru posibilele riscuri emergente.
Participanții au inclus reprezentanți de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), Organizația Europeană pentru Protecția Plantelor (EPPO), CABI, Agenția Canadiană de Inspecție a Alimentelor, Centrul Francez de Cercetare Agricolă pentru Dezvoltare Internațională (CIRAD), Serviciul de Inspecție a Sănătății Animale și Vegetale al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA APHIS) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Li s-au alăturat experți din Africa, India și Noua Zeelandă, precum și membri din mediul academic.
Pe parcursul workshopului de două zile, participanții au explorat conceptele generale ale scanării orizontului și și-au împărtășit diferitele experiențe cu aceasta în contextul invaziilor biologice. De asemenea, au fost discutate instrumente și metode legate de scanarea orizontului. Obiectivul general al workshopului a fost crearea unei comunități internaționale de experți și evaluatori de riscuri și facilitarea schimbului de cunoștințe și utilizarea unor instrumente comune pentru a îmbunătăți eforturile de scanare a orizontului în sănătatea plantelor.
Context:
EFSA a primit primul său mandat privind scanarea orizontului pentru sănătatea plantelor din partea Comisiei Europene în decembrie 2016. De atunci, a lucrat împreună cu JRC și ANSES, analizând sistematic literatura științifică și sursele media pentru a identifica semnale de dăunători noi, emergenți sau recurenți, care ar putea reprezenta o problemă potențială pentru teritoriul UE.