Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ce este defapt solul și din este compus acesta?

Ce este defapt solul și din este compus acesta?

  • de

Solul este un corp natural organomineral cu profil vertical divizat în orizonturi genetice, care este compus din patru componente primare: apă, aer, roci granulare și minerale, precum și organisme vii care se dezvoltă în mediul solului.

Stratul fertil al solului conține nutrienți și este alcătuit din humus și din loess. Când vorbim despre sol ne referim la profilul solului sau la un anume tip de sol care este tipic unei anumite regiuni.

Solul reprezintă o bogăţie naturală care ne aparţine tuturor şi fiecare dintre noi o poate folosi pentru obţinerea anumitor bunuri sau benefici, în schimnb este și obligația noastră de al proteja.

Proprietățiile solului se diferențiează prin culoare, textură, structură, densitate, porozitate și umiditate. În ceea ce privește însuşirile morfologice ale solului sunt rezultatul proceselor pedogenetice şi oglindesc totodată însuşirile chimice, fizice şi fizico chimice ale acestuia.

Care este rolul solului în Biosferă?

  • suport şi aprovizionat al biocenozelor terestre
  • uzina de transformare a reziduurilor organice
  • purificator al apelor superficiale
  • mediu vital al pedohabitanţilor
  • producător al CO2 pe uscat

În calitate de suport al biocenozelor, solul prezintă un component de bază al ecosistemelor terestre. Organismele vegetale şi animale, după activitatea lor vitală, devin reziduuri. Ele sunt folosite de diferite grupări de pedobionţi:râme, colombule, nevertebrate şi apoi distruse de microorganisme, care devin parte din sol. După care din procesul de descompunere se formează humusul – principalul component al solului.

Una din cele mai importante aspecte este că 95% din insecte temporar sau permanent folosesc solul ca și locuinţă. Acesta este un component indispensabil al biosferei fără care viaţa pe uscat ar fi imposibilă.

#terra #fornature #terragloria #ONG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *