Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Eficiența amendamentelor cu carbonatul de calciu

Eficiența amendamentelor cu carbonatul de calciu

  • de

Cele mai mari probleme a fermierilor o reprezintă calitatea solurilor aici ne referim la aciditatea acestora datorată în primul rând a folosirii în exces a fertilizanților și a altor soluții chimice care au ca efect scăderea pH-ului.

Carbonatul de calciu (CaCO3) reprezintă o fracțiune importantă de C prezentă în sol, legând ciclul geologic de C pe termen lung cu ciclul biogeochimic mai rapid al carbonului organic din sol. La nivel global, prezența CaCO3 în sol este invers corelată cu precipitațiile eficiente din cauza susceptibilității sale la intemperii chimice. Cu toate acestea, rămân valori aberante clare în această corelație globală, deoarece solurile purtătoare de CaCO3 pot fi găsite în medii umede și sunt în mod obișnuit legate de rezervoare litologice de CaCO3 care încă nu au fost epuizate prin levigare. În plus, deși precipitarea CaCO3 prin procese fizico-chimice nu este favorizată în mod obișnuit în medii umede sau acide, aceasta pot avea loc prin rezultatele directe și indirecte ale proceselor biologice. Astfel, CaCO3 din sol poate persista într-o stare de dezechilibru cu clima, atunci când este condus de rezervele de material parental calcaros sau de procese biologice.

Prezența CaCO3 joacă un rol important în guvernarea biogeochimiei solului. Mecanismul principal pentru aceasta este tamponarea pH-ului solului cauzată de consumul de H+ în timpul hidrolizei acide a CaCO3. pH-ul este cunoscut ca o variabilă principală în ecosistemele solului și are un impact asupra multor procese biologice și chimice, cum ar fi compoziția comunităților microbiene, ratele de intemperii minerale, chimia redox și speciația și labilitatea multor elemente.

Soluția pentru amendarea solurilor acide este carbonatul de calciu, cunoscut și sub numele de var agricol cu formula chimică CaCO3.

Principalele beneficiil ale amendării solului folosind cabonat de calciu sunt:

  • îmbunătățește structura, textura și porozitatea solului
  • tratează aciditatea solului, crește pH-ul solului
  • permite creșterea producției prin creșterea gradului de utilizare a fertililizanților
  • la un pH de 5, aproximativ 34% din fosfor este absorbit, restul devine imobil, iar prin utilizarea carbonatului de calciu, transformăm fosforul imobil în mobil
  • prezină rezistență mai bună în condiții de secetă și ploi acide
  • solul va fi fără cruste
  • permeabilitate crescută pentru apă și aer
  • îmbunătățește viața microbiană din sol
  • este o excelentă sursă de calciu și magneziu

Autor: Dr. Ing. Felföldi Zoltán, președinte Terra Gloria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *