Sari la conținut
Prima pagină » Blog » AEROPONIE – Agricultura pe verticală.

AEROPONIE – Agricultura pe verticală.

  • de

Sistemele aeroponice hrănesc plantele cu nimic mai mult decât cu ghivece umplute cu apă și cu nutrienți. Conceptul se bazează pe cel al sistemelor hidroponice, în care rădăcinile sunt ținute într-un mediu de creștere fără sol, cum ar fi nuca de cocos, peste care apa încărcată cu nutrienți este pompată periodic. Aeroponia pur și simplu renunță la mediul de creștere, lăsând rădăcinile să atârne în aer, unde sunt hrănite periodic de dispozitive de aburire și inundare special concepute.

În sistemele aeroponice, semințele sunt „plantate” în bucăți de spumă umplute în ghivece minuscule, care sunt expuse la lumină la un capăt și la ceața cu nutrienți pe celălalt capăt. Spuma menține, de asemenea, masa tulpinii și rădăcina pe loc pe măsură ce plantele cresc.

Care sunt avantajele aeroponiei?

S-a dovedit că eliminarea mediului de creștere, adică a solului este benefic pentru dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor unei plante: oxigenul suplimentar la care sunt expuse duce la o creștere mai rapidă. Sistemele aeroponice sunt, de asemenea, extrem de eficiente din punct de vedere al apei. Aceste sisteme cu buclă închisă folosesc cu 95% mai puțină irigare decât plantele cultivate în sol. Și, deoarece nutrienții sunt ținuți în apă, de asemenea, sunt reciclați.

Pe lângă aceste eficiențe, reputația ecologică a aeroponiei este susținută de capacitatea de a cultiva cantități mari de alimente în spații mici. Abordarea este folosită în principal în fermele verticale interioare, care sunt din ce în ce mai frecvente în orașe – reducând costurile de mediu legate de transportarea alimentelor de la câmp la farfurie. Și deoarece sistemele aeroponice sunt complet închise, nu există scurgeri de nutrienți care să murdărească căile navigabile din apropiere. În loc să trateze dăunătorii și bolile cu substanțe chimice, echipamentul de creștere poate fi pur și simplu sterilizat după cum este necesar.

Care sunt dezavantajele aeroponiei?

Sistemele aeroponice necesită un pic de finețe pentru a funcționa eficient. Concentrația de nutrienți a apei trebuie menținută în parametri precisi și chiar și o ușoară defecțiune a echipamentului dumneavoastră poate provoca pierderea unei culturi. Dacă pulverizatorii nu pulverizează la fiecare câteva minute – poate din cauză că se întrerupe curentul, de exemplu – acele rădăcini care atârnă se vor usca rapid. Iar aburii au nevoie de curățare regulată pentru a nu se înfunda cu depunerile minerale din apă.

Există, de asemenea, un dezavantaj major, referitor la mediu: sistemele aeroponice se bazează pe energie electrică pentru a pompa apa prin dispozitivele minuscule de aburire. Și, deși pot fi folosite în lumina naturală a unei sere, ele sunt mai des folosite cu lumini de creștere consumatoare de energie. Cu toate acestea, energia solară sau alte surse alternative de energie pot fi valorificate pentru a elimina acest dezavantaj.

Considerații privind echipamentul!

Toate sistemele aeroponice necesită o incintă care să rețină umiditatea și să împiedice lumina să ajungă la rădăcini (aceasta este de obicei un recipient de plastic cu găuri forate pentru fiecare plantă), plus un rezervor separat pentru a păstra soluția nutritivă. Dincolo de aceste componente de bază, există și alte câteva lucruri de luat în considerare în conceperea unui sistem aeroponic care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.

Unele sisteme aeroponice sunt concepute pentru a fi utilizate pe orizontală, ca un pat de plantare tradițional. Dar turnurile și alte abordări verticale sunt din ce în ce mai populare – deoarece rădăcinile trebuie să se răspândească, aceasta este o modalitate inteligentă de a economisi spațiu. Sistemele verticale sunt, de asemenea, populare, deoarece dispozitivele de aburire pot fi plasate în partea de sus, permițând gravitației să distribuie umiditatea în mod egal.

Sistemele de joasă presiune, care se bazează pe o simplă pompă de fântână pentru a pulveriza apă prin aburi, sunt ieftine și potrivite pentru construcția de bricolaj. Acești pulverizatorii de joasă presiune sunt capabili să producă doar o pulverizare ușoară, un fel de stropitoare minusculă, nu ceață adevărată.

Pentru ceață adevărată – adică umiditatea plutește în aer și furnizează mai eficient nutrienții rădăcinilor – aveți nevoie de o presiune mai mare a apei decât o poate furniza o pompă obișnuită. Astfel, sistemele aeroponice profesionale se bazează pe un rezervor de apă presurizat capabil să rețină 60 până la 90 psi, împreună cu pulverizatoare de calitate superioară capabile să furnizeze cea mai bună pufă de umiditate posibilă.

Ce poți crește cu aeroponia? Orice, în teorie. În practică, sistemele aeroponice sunt utilizate în principal pentru aceleași aplicații ca și sistemele hidroponice, inclusiv verdeațuri cu frunze, ierburi culinare, căpșuni, roșii și castraveți. O excepție o reprezintă culturile de rădăcinoase, care sunt nepractice într-un sistem hidroponic, dar se potrivesc bine cu aeroponia, deoarece rădăcinile au mult spațiu pentru a crește și sunt ușor accesibile pentru recoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *