Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Un nou material capteaza CO2 din aer si il depoziteaza in ocean

Un nou material capteaza CO2 din aer si il depoziteaza in ocean

Un nou material captează CO2 din aer și îl depozitează în ocean sub formă de bicarbonat de sodiu. Noul material poate absorbi de trei ori mai mult CO2 decât tehnologiile actuale de captare a carbonului. Tehnologia de captare a carbonului există de ani de zile, dar s-a concentrat în principal pe captarea CO2 din site-uri de poluare, cum ar fi coșurile de fum ale centralelor electrice și siderurgice, înainte să intre în atmosferă. Pe o scară mai mare, vom avea nevoie de mașini și tehnologii sofisticate, dar drumul înainte este plin de provocări. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Lehigh din Pennsylvania au identificat un material care ar putea fi revoluționar în industria de captare directă a aerului (DAC).

Arup SenGupta de la Universitatea Lehigh și colegii săi au dezvoltat un nou material absorbant numit sorbent, care poate extrage mai mult CO2 din aer decât materialele existente. Potrivit cercetătorilor, modificarea solvenților amine cu o soluție de cupru a crescut potențialul de captare a carbonului al DAC cu două până la trei ori.

„Amine înseamnă că au atomi de azot,” a spus Sengupta pentru Gizmodo. „Azotul și cuprul se iubesc unul pe celălalt.”

Noul material ar putea dovedi că DAC este o tehnologie accesibilă și eficientă pentru a combate schimbările climatice.

„Acest material poate fi produs în cantități foarte mari foarte rapid”, a declarat SenGupta pentru NewScientist. „Acest lucru va îmbunătăți cu siguranță eficiența procesului din punct de vedere al costurilor.”

Dawid Hanak de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie a spus că cercetarea ar putea „reduce semnificativ costul DAC”.

Propunerea este o „chimie elegantă și inteligentă” Acum vine partea interesantă. Acest CO2 capturat poate fi transformat în bicarbonat de sodiu, sau sodă de copt, datorită apei de mare. Echipa a spus că acesta va fi apoi depozitat în ocean, deoarece este o „gaură infinită” pentru carbonul capturat. Deoarece bicarbonatul de sodiu este un alcalin, ar putea inversa acidificarea oceanului care are loc în mod natural și nu ar provoca niciun rău ecologic. „Alcalinitatea mai mare înseamnă și mai multă activitate biologică; asta înseamnă mai multă sechestrare a CO2”, a spus SenGupta. El a spus că plantele DAC care utilizează sorbentul ar putea fi instalate în largul mării.

Propunerea este o „chimie elegantă și inteligentă. Capacitatea de a stoca direct în apa de mare este, de asemenea, puternică pentru că oceanul profund are o capacitate imensă de a stoca CO2 accesibil, care poate dura sute până la mii de ani”, a spus Stuart Haszeldine de la Universitatea din Edinburgh, în Marea Britanie.

Cu toate acestea, mai multe cercetări trebuie efectuate pentru a înțelege în mod clar modul în care materialul funcționează la scară industrială, după absorbția și eliberarea CO2 de sute de ori.

„M-am argumentat consecvent că singurul mod în care aceasta se va întâmpla vreodată în măsura în care este necesar să se întâmple este dacă este condiționată prin licențierea continuă a vânzării de combustibili fosili”, a declarat Myles Allen de la Universitatea din Oxford pentru NewScientist. „Odată ce se întâmplă acest lucru, va avea loc pe o scară actualmente de neimaginat.”

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

SURSA, CITESTE ARTICOLUL IN ENGLEZA https://interestingengineering.com/innovation/new-material-captures-co2-from-air

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *