Sari la conținut
Prima pagină » Blog » SCH USAMV Cluj a fost prezenta la Zilele Horticulturii Clujene editia a II-a

SCH USAMV Cluj a fost prezenta la Zilele Horticulturii Clujene editia a II-a

  • de

Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca, prezentă la „Zilele Horticulturii Clujene, Ediția a II-a, 19-21 mai 2023″, eveniment în calendarul „Zilele Clujului”! Organizator Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală USAMV Cluj Napoca, coordonator prof. univ. dr. Mirela Cordea, prodecan cercetare.

Cluj-Napoca, 23 mai 2023 – Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca a avut onoarea de a participa la cea de-a doua ediție a „Zilelor Horticulturii Clujene”, desfășurată în perioada 19-21 mai 2023, ca parte integrantă a evenimentelor organizate în cadrul „Zilelor Clujului”. Stațiunea a prezentat o expoziție cu vânzare de flori, legume, căpșuni, plante ornamentale și aromatice, precum și răsaduri. Pentru mai multe foto-video din cadrul evenimentului va invitam pe pagina de facebook Terra Gloria sau pe pagina organizatorului clic aici

foto dr.ing. Felföldi Zoltán, președintele Terra Gloria

Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, aflată în cadrul prestigioasei Universități de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, este recunoscută unanim ca o unitate de cercetare de înaltă valoare. Aceasta a fost înființată în luna iunie a anului 1953 și administrează în prezent o suprafață de 164 de hectare, cu 191 de hectare în folosință.

Activitatea complexă de cercetare științifică desfășurată în cadrul stațiunii acoperă toate domeniile horticulturii, inclusiv pomicultura, floricultura, dendrologia și arhitectura peisageră, legumicultura, viticultura, culturile de țesuturi in vitro, protecția plantelor, biochimia, agrochimia, fiziologia și agrometeorologia.

Pe suprafața stațiunii sunt amenajate câmpuri de experiență pentru diverse specii, cum ar fi mărul (Malus domestica sp.), părul (Pyrus communis sp.), prunul (Prunus domestica sp.), cireșul (Prunus avium sp.), vișinul (Prunus cerasus sp.), coacăzul alb (Ribes rubrum ”White Grape”), coacăzul roșu (Ribes rubrum), coacăzul negru (Ribes nigrum), zmeurul (Rubus idaeus), murul (Rubus fruticosus), agrișul (Ribes uva-crispa), căpșunul (Fragaria x ananassa sp.), precum și plante ornamentale, de conifere și foioase, trandafirul, speciile legumicole și floricole. Rezultatele remarcabile ale stațiunii sunt evidențiate prin numărul mare de soiuri omologate, începând cu anul 1953. Până în prezent, au fost omologate 183 de soiuri de specii pomicole și floricole, dintre care 67 după anul 1990, la speciile de măr (Aromat de vară, Estival, Auriu de Cluj, Precoce de Ardeal, Roșu de Cluj), păr (Doina, Ina estival, Jubileu, Napoca, Roșioară de Cluj), trandafir (Candy rose, Cristiana, Rosadora), gladiole, gerbera, cireș și viță de vie.

Stațiunea găzduiește un fond național de germoplasmă, fiind un depozitar al unor soiuri valoroase, apreciate în programele internaționale de menținere a fondului de germoplasmă, cum ar fi programul SAVE în parteneriat cu Banca de Gene Suceava.

Pe lângă activitatea de cercetare, stațiunea a dezvoltat peste 140 de tehnologii de cultură, iar laboratorul de biotehnologii horticole a perfecționat opt tehnologii de înmulțire in vitro.

Soiurile omologate în stațiune au fost premiate în cadrul saloanelor internaționale de invențică.

În prezent, stațiunea funcționează în conformitate cu Legea 45/2009, cu modificările și completările ulterioare, aplicată prin HG 881/2015, sub denumirea de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca – Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca (USAMV-SCH Cluj-Napoca), fiind integrată în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Activitatea generală de cercetare științifică se concentrează asupra următoarelor aspecte:

  1. Menținerea și sporirea biodiversității genetice din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, în vederea îmbunătățirii calității și rezistenței genetice la factorii biotici și abiotici a sortimentelor de pomi, arbuști fructiferi, specii dendrologice, trandafiri, specii floricole, legumicole specifice zonei de cultură.
  2. Diversificarea sortimentului de pomi, arbuști fructiferi, specii dendrologice, trandafiri, specii floricole și legumicole prin activități de ameliorare și creare de noi soiuri.
  3. Introducerea în catalogul european oficial a soiurilor valoroase.
  4. Obținerea de material săditor de calitate ridicată, conform standardelor europene.
  5. Identificarea de compuși biologic activi valoroși pentru îmbunătățirea stării de sănătate a consumatorilor și a celor cu activitate repelentă, care să permită reducerea tratamentelor cu produse fitosanitare din speciile horticole existente în stațiune.
  6. Promovarea de tehnologii prietenoase mediului prin studii și loturi demonstrative la standarde europene.
  7. Promovarea experienței științifice acumulate prin colaborarea directă cu departamentele de specialitate din universitate, prin implicarea cadrelor didactice și a studenților.

Studiile dezvoltate de stațiune sunt realizate prin cercetări finanțate din surse proprii și/sau prin accesarea tuturor tipurilor de programe de cercetare naționale și europene. De asemenea, se promovează asocierea public-privat în cadrul activităților de cercetare și se susțin soiurile moderne la speciile horticole de interes pentru zona de centru a Transilvaniei.

Integrarea în Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a reprezentat un moment important în existența stațiunii, creându-se un cadru propice pentru dezvoltarea activității de cercetare științifică la standarde înalte.

Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca oferă și servicii de consultanță și asistență tehnică, materializate prin:

  1. Avizarea proiectelor pentru înființarea plantațiilor pomicole, în conformitate cu Legea 348/2003.
  2. Recomandări privind sortimentul de soiuri de pomi, arbuști fructiferi, căpșuni, trandafiri și plante dendrologice.

Produsele obținute în urma proiectelor de cercetare desfășurate în Stațiunea de Cercetări Horticole sunt valorificate prin magazinul propriu.

În funcție de sezon, magazinul comercializează material săditor pomicol, dendrologic, legumicol, floricol obținut în procesul de cercetare științifică la specii precum măr (Malus domestica sp.), păr (Pyrus communis sp.), prun (Prunus domestica sp.), cireș (Prunus avium sp.), cais (Prunus armeniaca sp.), piersic (Prunus persica sp.), nuc (Juglans regia), cătină (Hippophae rhamnoides sp.), specii dendrologice ornamentale foioase și conifere, trandafiri din diferite grupe de înflorire, fructe (mere, pere, cireșe, cătină, căpșuni), legume (spanac, ceapă verde, ardei kapia, tomate, vinete, castraveți) și flori (mușcate, crizanteme).

Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, prin activitatea sa complexă de cercetare și inovare, contribuie semnificativ la dezvoltarea și promovarea horticulturii în România, aducând beneficii atât producătorilor, cât și consumatorilor.

Pentru mai multe informații despre Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca și activitățile desfășurate, vă rugăm să accesați website-ul oficial al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *