Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Cel mai vechi terariu din lume

Cel mai vechi terariu din lume

  • de

Cel mai vechi terariu din lume / Ecosistem într-o sticlă etanșă, creat de David Latimer – Udă o singură dată în 63 de ani

În 1960, David Latimer a devenit curios și a decis să planteze o sticlă de sticlă cu semințe. Nu și-ar fi imaginat niciodată că aceasta se va transforma într-un frumos studiu de caz al unui ecosistem etanș auto-susținut, numit „cel mai vechi terariu din lume”.

De fapt, după toți acești ani, grădina în sticlă sigilată a lui David este în continuare prosperă și robustă, având plante viguroase, chiar dacă nu a fost udată din 1972.

David a plantat terariul în 1960, punând un sfert de pint de apă și compost în sticla de zece galoni. Apoi a coborât semințele de spiderwort cu un fir subțire. În cele din urmă, a sigilat sticla și a pus-o într-un colț plin de soare, lăsând natura să-și facă treaba prin fotosinteză.

Fotosinteza aduce umiditate și oxigen în aer prin plante. Umiditatea se acumulează apoi și începe să plouă asupra plantelor. Frunzele vor cădea și se vor descompune, producând dioxid de carbon de care plantele au nevoie pentru nutriție.

Este un exemplu frumos al modului în care natura poate să se susțină singură.

Larimer a deschis sticla în 1972 pentru a uda planta. Dar de atunci, a rămas sigilată fără apă sau aer proaspăt.

Aceasta este posibil deoarece grădina își creează propriul ecosistem prin magia soarelui (fotosinteza) și este autonomă.

„Este la 1,8 metri distanță de o fereastră, astfel că primește puțină lumină solară. Crește spre lumină, așa că o întorc din când în când pentru a crește uniform. În rest, poate fi considerată cu adevărat ușor de întreținut. Nu am tăiat niciodată plantele; pare să fi crescut până la limitele sticlei”, a declarat David pentru Daily Mail.

Grădina sigilată a fost amplasată în același loc timp de 27 de ani în locuința lui Latimer, situată în Cranleigh, Surrey, și a fost prezentată publicului prin emisiunea Gardeners Question Time de la Radio 4, de la BBC, de Chris Beardshaw. Chris nu este doar un prezentator de televiziune, ci și un designer de grădini. El a considerat că grădina sigilată a lui David este de fapt un ciclu perfect al vieții și un exemplu excelent al capacității plantelor de a recicla. A adăugat și că este metoda pe care NASA o ia în considerare pentru a aduce plantele în spațiu.

„Plantele acționează ca niște filtre foarte eficiente, eliminând poluanții din aer, astfel încât o stație spațială poate deveni autonomă”, a spus el. „Acesta este un exemplu excelent al faptului că plantele sunt pionieri și că vor persista dacă li se oferă oportunitatea.”

Un grădină într-o sticlă funcționează prin crearea unui ecosistem autonom prin fotosinteză și reciclarea substanțelor nutritive.

Lumina este singurul aport extern necesar, furnizând energie pentru hrană și creștere. Lumina strălucește pe frunze și este captată de clorofilele care conțin proteine (pigmentul verde). Planta stochează o parte din lumină sub formă de ATP (adenozin trifosfat) pentru energie. Restul este folosit în rădăcinile plantei pentru a elimina electronii din apa pe care o absoarbe.

Electronii sunt eliberați și produc oxigen prin convertirea dioxidului de carbon în carbohidrați prin reacții chimice.

Pentru descompunerea materialelor organice, cum ar fi frunzele moarte, ecosistemul folosește respirația celulară. Aceasta este realizată de bacterii care preiau oxigenul deșeurilor și eliberează dioxid de carbon, ajutând planta să crească. Planta utilizează, de asemenea, un proces similar de respirație celulară pentru a descompune substanțele nutritive pe care le-a stocat atunci când nu există lumina soarelui (perioada de noapte).

Apa este ciclizată prin absorbția în rădăcinile plantelor, transpirația în aer și condensarea în amestecul de plante. Începe astfel un nou ciclu care se repetă la nesfârșit.

Terra Gloria vă invită să participați la conferința „AgriTech – Agricultură Ecologică, Tehnologie și Irigare, Ediția I, Timișoara, 13 iunie”. Conferința va aduce împreună diverși speakeri din mediul academic, privat, ONG-uri, clustere și experți, precum și reprezentanți ai autorităților și administrației locale și centrale. Detalii si inscrieri https://www.facebook.com/events/619062903467140/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *