Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Cultura de tesuturi si celule vegetale

Cultura de tesuturi si celule vegetale

  • de

05.06.2023, sursa: Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală USAMV Cluj Napoca

Cultura de țesuturi și celule vegetale, cunoscută și ca Microînmulțire, Micropropagare sau Culturi in vitro se referă la cultura în condiţii aseptice a unor organisme vegetale, organe vegetale, țesuturi vegetale, celule, suspensii celulare vegetale, protoplaşti și organite celulare.

⚗️ Principalele aplicaţii ale Micropropagării sunt multiplicarea clonală rapidă a formelor de interes agronomic (multiplicare la scară industrială) și stabilirea, menţinerea şi desfacerea pe piaţă a clonelor libere de viroze și alți agenți patogeni. Tehnica se aplică cu succes și în cazul speciilor recalcitrante și ca metodă suport în procesele de ameliorare.

⚗️În cadrul orelor de curs și lucrări practice a Disciplinei de Micropropagare, sub îndrumarea titularului disciplinei Prof. univ. dr. Corina Cătană și a Dr. ing. Paula Oros, studenții din anul III, specializarea Horticultură au învățat despre căile de regenerare ale plantelor cu ajutorul tehnicilor culturilor de țesuturi și aspecte particularizate precum alegerea tipului de explant (fragmentul de țesut vegetal prelevat de la o plantă mamă se numește explant), alegerea mediului de cultură și prepararea acestuia, a fitohormonilor în scopul obținerii unei producții calitative și cantitative a materialului vegetal uniform genetic.

⚗️ Cursul de Multiplicare se regăsește și în Planurile de învățământ ale specializărilor Horticultură, Peisagistică, Silvicultură și MSc Inginerie Genetică în Ameliorarea Plantelor (IGAP), la care vă așteptăm să ne fiți studenți! https://admitere.usamvcluj.ro/

🍀 Învățăm Împreună! Reușim Împreună! Pentru viitor!

Terra Gloria vă invită să participați la conferința „AgriTech – Agricultură Ecologică, Tehnologie și Irigare, Ediția I, Timișoara, 13 iunie”. Conferința va aduce împreună diverși speakeri din mediul academic, privat, ONG-uri, clustere și experți, precum și reprezentanți ai autorităților și administrației locale și centrale. Detalii si inscrieri https://www.facebook.com/events/619062903467140/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *