Sari la conținut
Prima pagină » Blog » De ce este important pH-ul solului?

De ce este important pH-ul solului?

  • de

pH-ul solului este o măsură a acidității sau alcalinității unui sol. Descrie concentrația ionilor de hidrogen (H+) sau raportul ionilor de hidrogen (H+) și ionii de hidroxid (OH) în soluția de sol.

Mentinerea echilibrului pH-ului solului este crucială pentru sănătatea plantelor și eficiența utilizării nutrienților. Un pH adecvat permite plantelor să absoarbă nutrienții esențiali din sol în mod eficient. Idealul este să menținem un pH în jurul valorii neutre, între 6 și 7, pentru majoritatea culturilor.

  • pH-ul solului este măsurat pe o scară de la 0 la 14, 0 fiind acid și 14 fiind alcalin.
  • Solurile cu un pH de 6,5 până la 7,5 sunt considerate neutre, iar majoritatea legumelor cresc bine în acest interval de pH. Solurile cu pH 6,0 sau mai puțin sunt considerate acide. Se spune că solurile cu un pH de 7,5 sau mai mare sunt alcaline.
  • Culturile de legume pot să nu aibă rezultate atât de bune în soluri acide sau alcaline, iar disponibilitatea nutrienților din sol este afectată negativ.
  • Condițiile de pH ale solului rezultă din materialul și vârsta de bază ale solului, tipul de vegetație și climă (în special cantitatea de precipitații).

pH-ul solului influențează disponibilitatea nutrienților, activitatea microbiană și activitatea chimică agricolă, după cum urmează:

Sub pH neutru:

• Majoritatea nutrienților sunt disponibili.

Sub pH scăzut:

• Bacteriile Rhizobium sunt inhibate. Aceste bacterii din sol ajută leguminoasele să obțină azot din aer printr-un proces numit fixare a azotului.

Sub pH ridicat:

• Disponibilitatea fosforului și a majorității micronutrienților este redusă. Acești nutrienți vor trebui plasați aproape de plantele în curs de dezvoltare sau aplicați foliar.

Pin adoptarea acestor practici și monitorizarea regulată a pH-ului solului, puteți contribui la menținerea unui mediu optim pentru creșterea plantelor în grădina sau culturile dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *