Ediția a III-a, ”Ziua Absolventului – Târg de cariere – Privește spre viitor” la USAMV Cluj: O oportunitate de conexiune între generații și de deschidere către viitor
Cluj-Napoca, 7 noiembrie 2023 – FHADR USAMV Cluj-Napoca a găzduit cu succes a treia ediție a evenimentului „Ziua Absolventului – Târg de cariere – Privește spre viitor”. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Albastru al Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei și a reunit decani, prodecani, cadre didactice, directori de departamente, invitați din diverse sectoare economice și câteva sute de studenți.
Șef lucr. dr. Alexandru Apahidean, prodecan al facultății și moderatorul evenimentului, a deschis seria discursurilor printr-o mulțumire adresată partenerului ONG Terra Gloria pentru colaborarea fructuoasă. „Doresc să mulțumesc ONG-ului Terra Gloria pentru parteneriat și pentru oportunitățile oferite studenților noștri în domeniul agribusiness”, a declarat acesta, prezentând în același timp activitatea organizației și sprijinul său în carierele viitoare ale studenților.
Terra Gloria este un ONG axat pe conservarea mediului și dezvoltare rurală durabilă, promovând activități de educație, conservare a ecosistemelor, și proiecte de permacultură urbană. Organizația desfășoară inițiative pentru protecția zonelor umede, susținerea agriculturii locale și integrarea comunităților în practici ecologice. Activitățile sale oferă atât oportunități de formare, cât și de voluntariat pentru studenți, promovând implicarea în ecologie și agricultură sustenabilă. Mai multe detalii sunt disponibile pe terragloria.ro.
Discursurile motivaționale ale speakerilor invitați
Primul care a adresat studenților un mesaj inspirațional a fost decanul FHADR, prof. dr. Mugurel Jitea: „Acest eveniment face parte din suita de activități prin care facultatea este alături de mediul economic. Dorim să privim spre viitor, să construim un viitor mai sustenabil și mai durabil, atât pentru horticultură, cât și pentru peisagistică și, în general, pentru spațiul rural românesc, prin pregătirea de specialiști.”
În continuare, Incze Zsuzsa, absolventă a specializării Management și Dezvoltare Rurală (MDAR), promoția 2006, a adus un plus de inspirație prin povestea sa ca antreprenor în turism rural și dezvoltare comunitară: „Am căutat proiecte în domeniul dezvoltării rurale care să se plieze pe principiile și valorile în care cred. Așa am ajuns, în 2021, la Nod Verde, un proiect plin de provocări al Fundației Civitas, o inițiativă ce susține produsele locale și legătura strânsă dintre producători autorizați/fiscalizați și consumatori. Dorim să aducem hrană sănătoasă, din apropiere, pe masa clujenilor și a celor care comandă online din toată țara.”
O altă invitată, Sorana Tănase, absolventă a specializării Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism, promoția 2009, a vorbit despre importanța anilor de studenție în cariera sa, în prezent ocupând funcția de asistent manager la WENS Travel: „Mi-am început cariera ca secretară, apoi am preluat Târgul Proinvent, unde m-am reîntâlnit cu cadrele didactice. Așa a început o frumoasă colaborare cu WENS Travel. Pentru studenții de anul I, vă recomand să vă bucurați de anii de facultate, iar celor din anul IV le sugerez să se pregătească pentru oportunitățile care îi așteaptă. Trebuie doar să fiți deschiși!”
Manolache Mihail, absolvent al specializării Horticultură și deținător al unui doctorat în tehnologia vinurilor, a avut de asemenea un mesaj puternic pentru studenți. Activând ca specialist la BASF și cu o carieră în colaborări cu crame de renume precum Crama Cricova și Castel Vinum, Mihail a împărtășit experiențele sale din domeniu: „Două nopți pe săptămână le petrec la hotel, dar îmi place; de ce? Lucrez cu oameni, cu fermieri și aflu multe informații. Pentru studenții de anul IV, există multe oferte în domeniu. Colaborez cu aproximativ 460 de ferme, în 16 județe, și mulți au nevoie de specialiști. Nu refuzați un loc de muncă, chiar dacă salariul nu este extraordinar la început. Acumulați experiență, iar mai târziu veți fi recompensați. Un sfat pentru micii producători de vin: viitorul este în oenoturism și turism viticol.”
Alexandru Beres, absolvent al programului de master Agribusiness și al specializării Inginerie și Management în Industria Turismului (IMIT), promoția 2017, a vorbit despre parcursul său profesional, început încă din perioada studiilor, și despre evoluția sa în managementul hotelier: „Sunt economist la un hotel de 4 stele din Turda. Am început de jos, cu un salariu modest, dar am acumulat o experiență extrem de valoroasă, care m-a ajutat să avansez în job și să îmbunătățesc negocierile. În prezent, sunt și doctorand în domeniul bugetelor publice și al absorbției fondurilor europene.”
Antreprenoriat în peisagistică – exemple de curaj și perseverență
Paul Cristian Sopon, absolvent al specializării Peisagistică, fondatorul firmei de peisagistică Paul’s Garden Crew, a oferit sfaturi practice pentru cei care doresc să își înceapă o afacere fără investiții mari: „Puteți începe un business fără bani. Lucrați în domeniul care vă place, economisiți și, astfel, puteți achiziționa primele unelte. Clientul nu trebuie să știe că voi nu ați mai realizat acel tip de lucrare. Emiteți factura de avans, cumpărați uneltele necesare și reveniți să finalizați lucrarea. Așa am pornit firma, care funcționează de cinci ani, cu toate actele în regulă, și ne-am dublat cifra de afaceri în fiecare an. Anul acesta am depășit 700.000 lei, iar eu mă simt împlinit. Secretul este să descoperiți ce vă lipsește și să învățați. Prima mașină de tuns electrică am transportat-o cu autobuzul! Astăzi, avem o echipă de 15 colegi pasionați și peste 750 de clienți care ne-au încredințat proiecte de amenajare de la grădini private la spații publice, inclusiv clase în aer liber pentru școli. Dacă și tu ai pasiune pentru natură, specializarea Peisagistică este alegerea ideală – o carieră prin care poți crea spații frumoase, lucra în aer liber și contribui la un mediu mai sănătos!”
O punte între generații și noi oportunități
„Ziua Absolventului – Târg de cariere – Privește spre viitor” s-a dovedit o platformă valoroasă de inspirație și de oportunități pentru studenți și absolvenți, facilitând conexiuni și promovând schimbul de experiență între generații. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul departamentului media al ONG-ului Terra Gloria, o organizație fondată de un absolvent al USAMV Cluj, implicată activ în proiecte legate de agricultură și protecția mediului și care oferă studenților oportunități de voluntariat și stagii de practică.
La final, sub coordonarea Șef lucr. Dr. Ing. horticol Anamaria Călugăr, mai mulți invitați și studenți au oferit interviuri pentru presă, interviuri care vor fi publicate în curând pe canalele de comunicare ale FHADR USAMV Cluj.
A treia ediție a „Zilei Absolventului – Târg de cariere” ne amintește de valoarea perseverenței și a învățării continue pentru succesul în carieră. Încurajăm studenții și absolvenții să își urmeze pasiunea, să investească în educație și să valorifice fiecare oportunitate, indiferent de dificultăți. Privind spre viitor cu încredere și determinare, fiecare pas făcut astăzi contribuie la construirea unui viitor sustenabil și împlinit!